Wiecie zapewne, że Progress kupił bułgarska firmę Telerik
Jest to kolejny krok w kierunku rozwoju interfejsu aplikacji webowych i nie tylko.
Telerik oferuje szereg produktów np. Kendo UI do rozwoju lekkiego interfejsu webowego (HTML, JavaScript), Telerik Reporting (nazwa mówi sama za siebie), zaawansowane kontrolki .NET i inne.
Warto skorzystać z demo ew. pobrać wersje trialowe. Należy spodziewać się integracji produktów Telerika z OpenEdge.
Podłączyłem źródło danych odbc spots2000 do Telerik Reporting i utworzyłem prosty raport (zał. zrzut z ekranu).
Porównując z Crystalem Telerik jak na razie mnie nie zachwycił. Ma on 2 tryby pracy standalone i poprzez Visual Studio. Ja wypróbowałem ten pierwszy. Dla mnie Crystal jest bardziej przejrzysty, intuicyjny, ale chętnie przeczytałbym Wasze opinie. Instalacja zabiera naprawdę mało czasu więc próbujcie, testujcie i dajcie znać.
A może korzystacie z innych rozwiązań raportujących? Mnie interesują najbardziej te, które da się osadzić w aplikacjach progressowych.
Czy może Pan opisać te produkty Telerika, które można (będzie można) wykorzystać z Progressem?
Jak będzie można ich używać? Dziękuję.
Obecnie przechodzimy ostatnia faze integracji UI Telerika z Rollbase'em i Progressem, co przeksztalca sie w najbardziej kompletna platforme do kreowania aplikacji mobilnych.
Ponadto, wiekszosc produktow stworzonych przez Telerik jest nadal dostepna samodzielnie. Jezeli jest Pan zainteresowany tym tematem, mozemy porozmawiac bezposrednio - moj adres: kdomansk@progress.com, telefon +316 11 53 02 11. Prosze dac znac.
bardzo ciekawy webinar pokazujacy, jak mozna modernizowac istniejaca aplikacje w openedge za pomoca Kendo-UI. Jezeli jeszcze nie widzial Pan tego materialu, zapraszam do obejrzenia.
A jak, wykorzystując tą ciekawą technologię opartą o REST, "wyciągać" dane z wielu tabel ? Czy trigery w OE DB działają przy dostępie tą metodą ?
Tworząc serwis mobilny dla REST, definiuje się klasę, w której źródłem danych jest ProDataSet (lub tabela tymczasowa). Obiekty PDS mogą zawierać dane z kilku tabel. Można dla nich zdefiniować trygery dla dużo więcej zdarzeń niż dla tabel w bazie na poziomie słownika.
Super ! To mi umknęło. Jeśli źródłem danych może być ProDataSet to wykorzystując REST z Pacific Server można pisać prawdziwe aplikacje, a nie tylko raporty. A jak korzystać z REST w php ? Jest jakaś biblioteka ?
Tego niestety nie wiem, ale polecam przerobić workshop step-by-step, który można znaleźć pod adresem podanym wyżej przez Kingę.
Panie Marku, opis wszystkich produktów Telerika można znaleźć na ich stronie: http://www.telerik.com/.
O Telerik Reporting pisałem wyżej.
DevCraft to środowisko deweloperskie do tworzenia bogatego interfejsu .NET. Jeden z naszych klientów używa od dawna kontrolek Telerika, tworząc naprawdę świetne interfejsy.
Produkty do tworzenia aplikacji mobilnych mają zastąpić istniejącą technologię w OE.
Chyba największe zainteresowanie związane jest z Kendo UI - technologią do tworzenia aplikacji internetowych. Jest ona oparta na JavaScript i HTML, więc warstwa www w takich aplikacjach jest "lekka".
Wykorzystanie tej metody dobrze pokazane jest w materiałach, do których link podała w tym wątku Kinga.
Co do integracji tych produktów z OpenEdge musimy wstrzymać się do wersji OE 11.6. Myślę, że informacje na ten temat pojawią się już b. niedługo.
Pani Kingo,
świetny ten webinar. Więcej takich.
Obejrzenie daje więcej niż tony dokumentacji.
Przykładowy ekran prezentujący GridView z danymi Customer.
Inny przykład z tego samego workshopu.
Próbuję powtórzyć "krok po kroku" demo, zgodnie z instrukcją. Problem pojawia się już na samym początku - brak domyślnej instancji Pacific Server (oepas1). Po "ręcznym" utworzeniu w OE Explorerze nadal nie można dodać go w Dev Studio gdyż brakuje informacji w "ABL Application".
Utworzyłem instancję PAS za pomocą polecenia 'proenv' ale nie startuje ona w środowisku Studio. Czy instalacja Dev Studio powinna tworzyć domyślną instancję PAS ?
Czy mówi Pan o demo step-by-step?
Pokażę jak to zrobić na naszym spotkaniu.
Tak, chodzi o to demo.
Proszę sprawdzić czy ma Pan dostęp do OE Explorer.
W explorerze po pierwszym wejściu trzeba zmienić hasło.
Trzeba pamiętać aby było ono aktualne w ustawieniach w Preferences w OE Dev Studio.
Załączam zrzut ekranowy. Jest tam przycisk Create Servers & Finish. Jeśli Pan go naciśnie powinny wygenerować się servery w tym pas.
Próbowałem już to zrobić ale tworzą się wszystkie serwery oprócz oepas1. Od początku instalacji jest problem z instancją Pacific Server. Moim zdaniem powinna się już wtedy utworzyć.
W takim razie proponuję to zgłosić do techsupportu.