Witam świątecznie,
Mam pytanie odnośnie wydajności baz danych, a dokładniej jaka jest optymalna liczba procesów APW. Czy to można jakoś określić?
Witam. Kiedyś istniała reguła, że początkową ilość APW określało się jako: liczba dysków, na których znajduje się baza + 1. Należy jednak stosować się do innej reguły, mianowicie rozpocząć od 2 procesów APW i obserwować system, a w szczególności statystyki checkpointów. Napiszę o tym po Świętach, a teraz życzę Panu i wszystkim użytkownikom Progressa Wesołych i Spokojnych Świąt!
Witam poświątecznie. Wracając do strojenia, ważna jest statystyka checkpointów. Można to np. obserwować w narzędziu promon, opcja R&D, 3. Other Displays, 4. Checkpoints.
Ten ekran wyświetla informację o ostatnich checkpointach. Ważne jest tutaj aby odstępy między checkpointami nie były zbyt częste. Powinny być nie rzadziej niż 1-2 minuty. Jest to często wynikiem zbyt małego rozmiaru clustra pliku bi. Checkpoint ważny jest dla synchronizacji bazy - informacje z buforów zostają zapisane w plikach bazy, ale ponieważ operacje dyskowe są wąskim gardłem, lepiej żeby było ich jak najmniej. I tu przychodzą z pomocą procesy APW, które zapisują te bufory w tle. Kiedy przychodzi checkpoint, liczba buforów jest mała lub wynosi 0.
Zaczynamy więc od 2 APW i obserwujemy analizę Checkpoints. Jeśli w kolumnie Flushes liczba buforów jest mała a odstęp między checkpointami wynosi 1-2 lub więcej minut to wszystko jest w porządku. Jeśli odstęp jest krótki, zwiększamy rozmiar clustra bi. Jeśli towarzyszy temu wzrost liczby buforów w kolumnie Flushes startujemy następny APW.
Tak to wygląda w skrócie. APW nie można dodawać bez końca, bo to nie miałoby sensu, ale w większości przypadków takie podejście jak opisałem powyżej powinno poprawić sytuację.
Bardzo dziękuję za obszerną odpowiedź. Chciałbym jeszcze zapytać czy promon to jedyne miejsce do zbierania takich informacji? Może jest jakiś skrypt?
Wiele statystyk można uzyskać w narzędziu OE Management lub OE Explorer. Poza tym można samemu napisać skrypt w języku ABL, w oparciu o tablice VST. W bazie wiedzy Progressa są też gotowe przykłady. Sam promon jest napisany właśnie przy użyciu tych tablic. Powodzenia.